недеља, 4. октобар 2015.

Ajvar

Još dok smo bili deca voleli smo da jedemo ajvar.Sada kako smo odrasli volimo ga još više i svake godine povećavamo količinu koju pravimo.Kada ajvar bude gotov mi ga danima jedemo sa tostiranim hlebom i kuvanim jajima.I ako svaka kuća ima svoj recept i svoj način pravljenja ajvara odlučila sam da sa vama podelim i ovaj moj pošto je ovo stari mamin recept po kojem pravimo ajvar dugi niz godina.Za pripremu ovog ajvara trebaće vam dva dana tako da naoružajte se strpljenjem i počnite.

     

Potrebni sastojci:15kg crvenih paprika,3kg patlidžana,nekoliko ljutih papričica(količina u zavisnosti koliko želite da bude ljuto),nekoliko kašika soli(količina po želji),oko 800ml ulja
Način pripreme:
Paprike oprati i izvaditi im semenke.Poredjati ih u pleh koji je obložen papirom za pečenje i staviti u zagrejanu rernu na 250C da se peku dok ne omekšaju.Nakon što su pečene staviti ih u šerpu i ostaviti da se hlade tokom noći.
Sutra dan oljuštiti paprike i stavljati ih u cediljku da se još malo ocede.Nakon što oljuštite paprike patlidžan oprati i staviti u pleh da se ispeče dok ne omekša.Dok se patlidžan peče paprike samleti na mlinu.Ljute papričice oprati,očistiti od semenki i samleti zajedno sa crvenim paprikama.Kad patlidžan bude pečen sačekati nekoliko minuta,oljuštiti ga i samleti.
Pomešati paprike i patlidžan i staviti u šerpu na tihu vatru da se kuva oko 2-2,5 sata uz stalno mešanje.Kad se ajvar zgusne dodati so.Ulje zagrejati i dodavati malo po malo u šerpu uz neprestano mešanje.Ove godine smo isprobali novi način kuvanja ajvara.Jedan deo paprika i patlidžana smo stavili u pekač i stavili u zagrejanu rernu na 150C.Ajvar se lagano krčkao uz povremeno vađenje na nekih 15-ak minuta radi mešanja da se ne bi uhvatio.Tako smo ga krčali jedno dva sata dok se nije zgusno.Kad je bio skoro gotov prebacili smo ga u šerpu,dodali so i zagrejano ulje.
Tegle sterilisati u rerni i gotov ajvar sipati u njih.Tegle sa ajvarom vratiti u rernu na 100C oko sat vremena.Potom isključiti rernu,a tegle ostaviti da stoje unutra zatvorene preko noći,kako bi se postepeno ohladile.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар